Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Παλιόκαστρο Ηρακλείου Κρήτης


Το Παλαιόκαστρο βρίσκεται 14 χλμ δυτικά του Ηρακλείου, στις δυτικές ακτές του μεγάλου Κόλπου του Ηρακλείου. Είναι μια γραφική παραλία με βότσαλο που σχηματίζεται στην έξοδο μιας κατάφυτης κοιλάδας που διαρρέουν οι χείμαρροι που κατεβαίνουν από το χωριό Ρογδιά. Ο κόλπος του Παλιόκαστρου προστατεύεται και στις δύο μεριές της από ψηλούς βράχους και κοιτάει ανατολικά.


Ανατολικά της παραλίας υπάρχει ένας ασβεστολιθικός βράχος, στην κορυφή του οποίου δέσποζε κάποτε το Παλαιόκαστρο, ένα Ενετικό φρούριο που προστάτευε τον κόλπο του Ηρακλείου από εχθρικές επιδρομές. Το κάστρο αυτό, του οποίου τμήμα των τειχών σώζεται, θεωρείται ότι είναι κτισμένο πάνω στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης Κύταιον.

Το Παλιόκαστρο είναι από τις πλέον αγαπημένες παραλίες των κατοίκων του Ηρακλείου, οι οποίοι έρχονται με τις οικογένειες τους σε καθημερινή βάση. 

Πολλοί από αυτούς έχουν χτίσει και τα εξοχικά τους εδώ. Η παραλία δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένηαλλά διαθέτει αρκετές ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακό φαγητό. 

Μπροστά στην παραλία υπάρχει μια πολύ παλιά ασβεστοκάμινος, η οποία αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα τέτοιων κατασκευών σε ολόκληρη την Κρήτη.

Η θάλασσα είναι βαθιά και στο δυτικό της τμήμα έχει πολύ μεγάλα βότσαλα. O πετρώδης βυθός είναι ιδανικός για ψαροτούφεκο και μάσκα. 

Στους βράχους που βρίσκονται κάτω από το φρούριο, σχηματίζονται μεγάλα φυσικά σκαλοπάτια, στα οποία μπορείτε να ανεβείτε και να κάνετε βουτιές από όποιο ύψος θέλετε, από 1 έως και 25 μέτρα. Εκεί θα δείτε πολλά παιδιά να συναγωνίζονται για το από πόσο ψηλά μπορούν να πηδήξουν και ποιος μπορεί να κάνει τις καλύτερες φιγούρες. Επίσης, ανάμεσα στον βράχο που κάνουν βουτιές και στην παραλία σχηματίζεται μια ψηλή και στενή σκοτεινή σπηλιά. Κατά μια ανεπιβεβαίωτη εκδοχή, υπήρχε στοά που οδηγούσε από το κάστρο απευθείας στη θάλασσα ως έξοδος διαφυγής, που ίσως να ήταν και το σπήλαιο αυτό.


Read more: http://www.cretanbeaches.com/el/%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B7%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%8C%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF#ixzz4C0DeXsG0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου